Paljastus. Tarina dopinguutisesta ja toimittajasta, joka haluttiin vaientaa. arvostelu & kokemuksia

Viimeksi päivitetty: 6.5.2024

Paljastus. Tarina dopinguutisesta ja toimittajasta, joka haluttiin vaientaa.

Johanna Aatsalo

”Paljastus – Tarina dopinguutisesta ja toimittajasta, joka haluttiin vaientaa” on Johanna Aatsalon kirjoittama teos, julkaistu vuonna 2024. Kirja kertoo Aatsalon omista kokemuksista urheilujournalismin parissa, erityisesti hänen kohtaamistaan vaikeuksista ja vastustuksesta paljastettuaan dopingin käyttöä suomalaisessa maastohiihdossa. Valitsin tämän kirjan arvosteltavakseni, koska se käsittelee paitsi urheilua, myös journalismia ja oikeudenmukaisuutta, aiheita, jotka ovat itselleni sydämen asioita. Lisäksi teoksen tapahtumat ovat herättäneet laajaa keskustelua Suomessa, mikä lisäsi kiinnostustani sen syvällisempään ymmärtämiseen.

Kirjan Tiivistelmä

”Paljastus” kuvaa tapahtumia, jotka seurasivat Aatsalon urheiludopingia koskevan uutisen julkaisua. Kirja ei ainoastaan seuraa hänen henkilökohtaista matkaansa ja kamppailuaan totuuden puolesta, vaan antaa myös katsauksen siihen, kuinka syvälle doping on juurtunut urheiluun ja kuinka valtapelit pyrkivät vaientamaan epämiellyttäviä totuuksia. Teos tarjoaa kiehtovan näköalan suomalaiseen urheilujournalismiin ja oikeusjärjestelmään, paljastaen monia urheilun eettisiä ja moraalisia ongelmia. Kirja ei ole osa sarjaa, mutta se linkittyy laajempaan keskusteluun dopingin ympärillä ja on siksi ymmärrettävämpi niille, jotka ovat seuranneet doping-skandaaleja urheilussa.

Arvosana: 4.5/5
4.5/5
 • Laaja kirjavalikoima – tuhansia vaihtoehtoja
 • Offline-kuuntelu – ei tarvetta internetyhteydelle
 • Useat käyttäjäprofiilit – valitse esimerkiksi storytel perhe hinta
 • Kirjanmerkit ja muistiinpanot – personoitu lukukokemus
 • Käyttäjäystävällinen mobiilisovellus – helppo käyttää
Arvosana: 4.5/5
4.5/5
 • Laaja äänikirjojen ja e-kirjojen valikoima
 • Offline-kuuntelu ja -luku
 • Käyttäjäystävällinen sovellus
 • Personoidut suositukset lukutottumuksien perusteella
 • Monipuoliset tilausvaihtoehdot
Arvosana: 4.7/5
4.7/5
 • Tiivistetyt kirjat 15 minuutissa
 • Ääni- ja tekstivaihtoehdot
 • Monipuolinen kirjavalikoima
 • Offline-kuuntelumahdollisuus
 • Henkilökohtaiset suositukset

Mistä pidimme:

Kirja teki minuun vaikutuksen erityisesti kirjoitustyylin ja toimittajan rohkeuden kautta. Aatsalon kyky tuoda lukijalle tunteet, jotka liittyvät oikeuden etsimiseen ja yksinäisyyteen suuren paineen alla, on vaikuttavaa. Suosikkihahmoni kirjassa on ehdottomasti itse kirjoittaja, Johanna Aatsalo, jonka sisukkuus ja peräänantamattomuus tekevät hänestä inspiroivan esimerkin. Parasta kirjassa oli sen kyky pitää lukija otteessaan; se ei ainoastaan dokumentoi tapahtumia, vaan myös kertoo tarinan, joka on täynnä jännitystä ja tunnetta.

Kritiikki:

Vaikka kirja on monin tavoin kiehtova ja opettavainen, olisin toivonut syvällisempää analyysia siitä, miten dopingin paljastaminen vaikutti Suomen hiihtomaailmaan pitkällä tähtäimellä. Joissakin kohdissa kirja tuntui toistavan itseään, mikä saattoi hidastaa tarinan etenemistä. Lisäksi joitakin sivuhenkilöitä olisi voitu kehittää syvällisemmin, jotta lukija olisi saanut laajemman kuvan tapahtumien monitahoisista vaikutuksista eri ihmisten elämään.

LUKIJAKOKEMUKSIA

Kirjan lukeminen oli herättävä kokemus. Se ei ainoastaan valottanut urheilumaailman pimeitä puolia, vaan myös toimittajan ammatin haasteita, kun vastassa on suuria instituutioita ja vallankäyttöä. Henkilökohtaisesti kirja sai minut pohtimaan median roolia yhteiskunnallisissa muutoksissa ja siinä, kuinka yksittäinen henkilö voi vaikuttaa suuriin rakenteisiin. Muut lukijat ovat jakaneet kokemuksia siitä, kuinka kirja on avannut heidän silmiään näkemään urheilun kulissien taakse ja ymmärtämään paremmin, mitä kaikkea toimittajan työ voi pitää sisällään.

Kirjailijan Tyylit ja Teemat

Johanna Aatsalo käyttää kirjoitustyylissään suoraa ja napakkaa ilmaisua, joka tekee tekstistä helposti lähestyttävää. Hän onnistuu välittämään tunteet, jännityksen ja toivon tunteet tehokkaasti. Kirjan teemoja ovat muun muassa oikeudenmukaisuus, totuuden tavoittelu ja henkilökohtainen uhraus. Aatsalon taito tuoda esiin näitä teemoja antaa lukijalle mahdollisuuden kokea syvällisesti, mitä hän itse koki tapahtumahetkellä.

Meidän mielipide

”Paljastus” on kirja, joka herättää tunteita ja ajatuksia. Se on erittäin suositeltavaa luettavaa erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneita urheilusta, journalismista ja oikeudenmukaisuudesta. Kirja tarjoaa syvällisen katsauksen siihen, miten yksittäinen toimittaja voi vaikuttaa yhteiskunnallisiin asenteisiin ja muutoksiin, vaikka vastassa olisikin suuria esteitä.

Kenelle suosittelemme tätä kirjaa? Kirja sopii erinomaisesti niille, jotka arvostavat tositarinoita, jotka haastavat vallitsevia normeja ja näyttävät, miten suuria esteitä voidaan voittaa oikeuden ja totuuden nimissä. Se on myös tärkeä teos urheilujournalismin ystäville, jotka haluavat ymmärtää, mitä kulissien takana todella tapahtuu.

Kirjan lukeminen tarjoaa arvokkaita oivalluksia ja syvällisiä opetuksia, ja se on omiaan lisäämään ymmärrystä monimutkaisista yhteiskunnallisista kysymyksistä, joita harvoin käsitellään näin henkilökohtaisella ja vaikuttavalla tavalla. Se muistuttaa meitä siitä, että totuuden puolesta taisteleminen vaatii rohkeutta ja voi olla yksinäinen polku, mutta lopulta se voi tuoda valoa epäkohtiin ja edistää oikeudenmukaisuutta.

Suosittelemme lukijoita itse lukemaan tai kuuntelemaan kirja. Tämä teos ei ainoastaan valaise dopingin varjostamaa urheilumaailmaa vaan tarjoaa myös koskettavan kuvauksen henkilökohtaisesta kamppailusta totuuden puolesta. Kirjan tarina on yhtä paljon opettavainen kuin se on inspiroiva, ja se jättää lukijan miettimään omaa suhtautumistaan eettisiin dilemmoihin ja yhteiskunnallisiin vääryyksiin.

Paljastus. Tarina dopinguutisesta ja toimittajasta, joka haluttiin vaientaa.

Arvosana: 4.5/5
4.5/5

Lisää kirjasuosituksia

Piditko tästä? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Tutustu uusimpiin kirjasuosituksiimme, jotka vievät sinut klassikkokirjojen ja modernien mestariteosten syvyyksiin. Etsitkö kirjavinkkejä, jotka rikastuttavat lukuhetkiäsi? Shinybook.fi tarjoaa kattavat parhaat kirjat-listaukset ja asiantuntevat suositukset kaikenlaisille kirjojen ystäville. Tutki laajaa valikoimaamme e-kirjoja, jotka tuovat kirjallisuuden ulottuvillesi missä tahansa oletkin. Jos kaipaat inspiraatiota henkiseen kasvuun, opiskele Läsnäolon voimaa löytääksesi sisäisen rauhasi. Tarjoamme sinulle suuren suomalaisen kirjakerhon saadaksesi eksklusiivisia etuja ja erikoistarjouksia helposti yhdeltä sivustolta!