Monen vuoden jälkeen: Radiomiehen muistelmat arvostelu & kokemuksia

Viimeksi päivitetty: 22.2.2024

Monen vuoden jälkeen: Radiomiehen muistelmat

Jake Nyman

”Monen vuoden jälkeen: Radiomiehen muistelmat” on Jake Nymanin kynästä syntynyt teos, joka julkaistiin vuonna 2021. Kirja tarjoaa ainutlaatuisen kurkistuksen suomalaisen radiomaailman kulisseihin, kertoen tarinoita, jotka ovat muovanneet Nymanin uraa yli vuosikymmenten. Valitsin tämän kirjan arvosteltavaksi, koska olen aina ollut kiinnostunut mediasta ja erityisesti radion voimasta yhdistää ihmisiä. Nymanin pitkä ja värikäs ura radiotoimittajana ja musiikkitietäjänä lupailee syvällisiä näkemyksiä ja tarinoita, jotka resonoi monen sukupolven kuulijoiden kanssa.

Kirjan Tiivistelmä

”Monen vuoden jälkeen” ei ole pelkästään muistelmateos; se on myös kunnianosoitus radiolle välineenä, joka on kyennyt mukautumaan digitaalisen aikakauden haasteisiin. Kirja kuljettaa lukijan läpi Nymanin uran alkuvaiheista, ensimmäisistä radio-ohjelmistaan aina nykypäivän podcasteihin saakka. Keskeisiä teemoja ovat muutokset radioteollisuudessa, musiikin merkitys kulttuurisena ilmiönä ja henkilökohtaiset kohtaamiset niin kotimaisten kuin kansainvälisten musiikkisuuruuksien kanssa. Vaikka kirja on itsenäinen teos, se tarjoaa arvokkaita oivalluksia ja ymmärrystä radiotoimittajan ammattiin, mikä tekee siitä kiinnostavan lukukokemuksen myös sarjan aiempien osien tuntemattomille.

Mistä pidimme:

Kirjan suurin vahvuus on eittämättä Nymanin kyky kertoa tarinoita. Kirjoitustyyli on elävä ja mukaansatempaava, mikä tekee lukukokemuksesta nautinnollisen. Erityisen vaikuttava oli luku, jossa Nyman kertoo kohtaamisestaan John Lennonin kanssa. Tämä tarina, kuten monet muutkin kirjassa, tuo esiin Nymanin syvällisen ymmärryksen musiikista ja sen vaikutuksesta ihmisiin.

Suosikkihahmoni kirjassa on itse kirjailija, Jake Nyman. Hänen intohimonsa musiikkiin ja radiotyöhön välittyy jokaiselta sivulta, ja on inspiroivaa lukea, miten hän on kohdannut haasteita ja muutoksia urallaan. Parasta kirjassa oli sen kyky tuoda esiin radiotoimittajan työn monimuotoisuus ja merkitys yhteiskunnassa.

Kritiikki:

Vaikka kirja onkin kiehtova ja informatiivinen, olisin toivonut syvällisempää pohdintaa siitä, miten digitaalinen vallankumous on muuttanut radioteollisuutta. Nyman sivuaa aihetta, mutta lisää syvällistä analyysia olisi kaivattu. Lisäksi, joitakin henkilökohtaisia tarinoita olisi voinut kehittää pidemmälle, antaen lukijalle vielä rikkaamman kuvan radiomaailman kulissien takaa.

LUKIJAKOKEMUKSIA

Lukukokemukseni ”Monen vuoden jälkeen” -kirjan parissa oli syvästi palkitseva. Kirjan tarinat ja anekdootit tarjosivat ainutlaatuisen näkökulman radiomaailmaan, joka on samaan aikaan sekä tuttu että tuntematon. Henkilökohtaisesti, kirja herätti kunnioitusta radiota kohtaan sen kyvystä luoda yhteisöllisyyttä ja välittää kulttuuria. 📻

Olen myös jutellut muiden lukijoiden kanssa, jotka ovat löytäneet kirjasta omia merkityksellisiä hetkiään. Eräs lukija kertoi, miten kirja sai hänet kaipaamaan ”vanhan ajan radio-ohjelmia”, joissa toimittajan persoona ja musiikin valinta loivat ainutlaatuisen tunnelman. Toinen lukija puolestaan arvosti kirjan antamaa historiallista kontekstia radiolle viestintävälineenä.

Kirja on vaikuttanut minuun muistuttamalla, että jokainen sukupolvi kokee ja tulkitsee mediaa eri tavoin. Nymanin tarinat tarjosivat perspektiiviä siihen, miten radion rooli on muuttunut – mutta myös säilyttänyt merkityksensä – vuosikymmenten aikana.

Kirjailijan Tyylit ja Teemat

Jake Nymanin kirjoitustyyli ”Monen vuoden jälkeen” -kirjassa on suoraviivainen ja henkilökohtainen, mikä tekee lukukokemuksesta kuin keskustelun vanhan ystävän kanssa. Nymanin kyky kertoa tarinoita on hämmästyttävä; hän maalaa kuvia sanoilla, tuoden esiin sekä suuria että pieniä hetkiä radiouraltaan.

Kirjan keskeiset teemat, kuten musiikin voima yhdistää ihmisiä ja median muutos digitaalisella aikakaudella, ovat ajankohtaisia ja puhuttelevia. Nyman käsittelee näitä teemoja syvällisesti, tuoden esiin sekä henkilökohtaisia kokemuksia että laajempia yhteiskunnallisia ilmiöitä. Erityisesti teema musiikin merkityksestä kulttuurisena välittäjänä on vahvasti läsnä kirjassa, mikä korostaa Nymanin rakkautta musiikkiin ja sen historiaan.

Meidän mielipide

”Monen vuoden jälkeen: Radiomiehen muistelmat” on kirja, joka tarjoaa lukijalleen harvinaisen mahdollisuuden sukeltaa syvälle radiomaailman sydämeen. Jake Nymanin kertomukset ovat paitsi informatiivisia, myös syvästi inhimillisiä, mikä tekee kirjasta erityisen lähestyttävän.

Suosittelemme tätä kirjaa erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneita mediasta, musiikista ja kulttuurin välittymisestä sukupolvien yli. Se sopii laajalle lukijakunnalle, nuorista aikuisista vanhempiin sukupolviin, tarjoten jokaiselle jotain ainutlaatuista. Kirja ei ainoastaan valaise radiotoimittajan ammatin moninaisuutta, vaan myös juhlistaa radion merkitystä yhteiskunnallisena instituutiona.

Suosittelemme jokaista lukemaan ”Monen vuoden jälkeen” omakohtaisen kokemuksen saamiseksi. Se on teos, joka rikastuttaa ymmärrystäsi mediasta ja sen vaikutuksesta yhteiskuntaan, samalla tarjoten viihdyttäviä ja koskettavia tarinoita radiomaailman kulissien takaa.

Jake Nymanin ”Monen vuoden jälkeen” on todistusvoimainen muistutus siitä, miten media muovaa meitä ja miten me muovataan mediaa. Se on kunnianosoitus radion taiteelle ja sen tekijöille.

Monen vuoden jälkeen: Radiomiehen muistelmat

Arvosana: 4.2/5
4.2/5

Lisää kirja-arvosteluja