Kutsuvat minua palkkamurhaajaksi arvostelu & kokemuksia

Viimeksi päivitetty: 6.5.2024

Kutsuvat minua palkkamurhaajaksi

Janne Raninen

Kutsuvat minua palkkamurhaajaksi on Janne Ranisen ja toimittaja Ivar Andersenin kirjoittama teos, joka julkaistiin vuonna 2018. Kirja kertoo Ranisen rikollisesta urasta ja henkilökohtaisesta elämästä, johon mahtuu muun muassa kaksi tuomiota murhista.

Valitsin arvosteltavaksi juuri tämän kirjan, koska se tarjoaa harvinaisen kurkistuksen suomalaisen rikollisen mielenmaisemaan ja antaa äänen henkilölle, jonka elämä on ollut täynnä väkivaltaa ja vaikeita valintoja. Rikoskirjallisuus ja tositarinat ovat aina kiehtoneet minua, ja Ranisen tarina on erityisen poikkeuksellinen sen todenperäisyyden ja suoran kerronnan vuoksi.

Kirjan Tiivistelmä

Kutsuvat minua palkkamurhaajaksi käsittelee Janne Ranisen elämää ja rikoksia, jotka johtivat hänet lopulta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Kirja alkaa kuvaamalla Ranisen nuoruutta Tukholman lähiöissä, jossa väkivalta ja rikollisuus olivat osa arkipäivää. Kirja etenee läpi Ranisen uran rikollismaailmassa, aina ensimmäisestä murhasta Solvallan raviradalla toiseen, joka tapahtui Helsingin Vuosaaressa. Raninen kuvaa avoimesti, miten rikollisjengien arvomaailma ja oman edun tavoittelu ohjasivat hänen tekojaan.

Kirja on itsenäinen teos, eikä se vaadi aiempien osien tuntemusta, sillä Raninen ei ole aiemmin julkaissut omaelämäkertaa. Hänen tarinansa on kuitenkin osa laajempaa yhteiskunnallista kontekstia, joka voi auttaa ymmärtämään syitä nuorten syrjäytymiseen ja rikollisuuteen.

Arvosana: 4.5/5
4.5/5
 • Laaja kirjavalikoima – tuhansia vaihtoehtoja
 • Offline-kuuntelu – ei tarvetta internetyhteydelle
 • Useat käyttäjäprofiilit – valitse esimerkiksi storytel perhe hinta
 • Kirjanmerkit ja muistiinpanot – personoitu lukukokemus
 • Käyttäjäystävällinen mobiilisovellus – helppo käyttää
Arvosana: 4.5/5
4.5/5
 • Laaja äänikirjojen ja e-kirjojen valikoima
 • Offline-kuuntelu ja -luku
 • Käyttäjäystävällinen sovellus
 • Personoidut suositukset lukutottumuksien perusteella
 • Monipuoliset tilausvaihtoehdot
Arvosana: 4.7/5
4.7/5
 • Tiivistetyt kirjat 15 minuutissa
 • Ääni- ja tekstivaihtoehdot
 • Monipuolinen kirjavalikoima
 • Offline-kuuntelumahdollisuus
 • Henkilökohtaiset suositukset

Mistä pidimme:

Kirja teki minuun vaikutuksen erityisesti rehellisyydellään ja suorasanaisuudellaan. Raninen ei kaunistele menneisyyttään tai yritä tehdä itsestään uhria, mikä tekee kirjasta erityisen vakuuttavan. Suosikkihahmoni kirjassa on itse Raninen, sillä hänen tarinansa antaa kasvot monille yhteiskunnallisille ongelmille, kuten syrjäytymiselle ja rikollisuudelle. Kirjan paras osa on ehdottomasti kuvaus siitä, kuinka Raninen kertoo päätöksestään kääntää elämänsä suuntaa vankilassa. Se tarjoaa toivoa siitä, että muutos on mahdollista, vaikka olisi tehnyt vakavia virheitä.

Kritiikki:

Vaikka kirja on monin tavoin valaiseva, joitain aspekteja olisin toivonut käsiteltävän toisin. Joitakin juonenkäänteitä olisi voitu käsitellä syvällisemmin, erityisesti Ranisen henkilökohtaisen kehityksen osalta. Joissain kohdissa tarina tuntuu etenevän liian nopeasti ilman, että syvempiä tunteita ja motivaatioita ehditään kunnolla käsitellä. Lisäksi, vaikka kirjan suorapuheisuus onkin sen vahvuus, se voi joskus tuntua liian raa’alta joillekin lukijoille.

LUKIJAKOKEMUKSIA

Kirjan lukeminen oli henkisesti raskasta, mutta samalla äärimmäisen kiehtovaa. Henkilökohtaisesti kirja sai minut pohtimaan laajemmin yhteiskunnan roolia yksilön elämänpolun muovaajana. Olen lukenut muiden lukijoiden kokemuksia, jotka vaihtelevat syvästä myötätunnosta järkytykseen ja kaikkea siltä väliltä. Kirjan vaikutus minuun oli voimakas: se muutti käsitystäni siitä, kuinka monimutkaisia rikoksiin johtavat polut voivat olla ja kuinka yhteiskunta reagoi niihin.

Kirjailijan Tyylit ja Teemat

Janne Raninen ja Ivar Andersen ovat luoneet teoksen, joka tuo esiin rikollismaailman karun todellisuuden. Kirjoitustyyli on suoraviivainen ja intensiivinen, mikä tekee lukukokemuksesta vaikuttavan. Kirjan keskeiset teemat kuten syyllisyys, sovitus ja yhteiskunnalliset rakenteet käsitellään taidokkaasti. Ranisen kyky kuvata henkilökohtaisia kokemuksiaan niin avoimesti tekee kirjasta ainutlaatuisen.

Meidän mielipide

Kutsuvat minua palkkamurhaajaksi on kirja, joka jokaisen tositarinoiden ja rikoskirjallisuuden ystävän tulisi lukea. Se tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman rikollisen mielenmaisemaan ja yhteiskunnan rooliin yksilön elämässä. Suosittelen kirjaa erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista kysymyksistä ja ihmismielen pimeämmistä kulmista. Kirja sopii myös niille, jotka etsivät syvällisiä ja provosoivia lukukokemuksia.

Kutsuvat minua palkkamurhaajaksi

Arvosana: 4.1/5
4.1/5

Lisää kirjasuosituksia

Piditko tästä? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Tutustu uusimpiin kirjasuosituksiimme, jotka vievät sinut klassikkokirjojen ja modernien mestariteosten syvyyksiin. Etsitkö kirjavinkkejä, jotka rikastuttavat lukuhetkiäsi? Shinybook.fi tarjoaa kattavat parhaat kirjat-listaukset ja asiantuntevat suositukset kaikenlaisille kirjojen ystäville. Tutki laajaa valikoimaamme e-kirjoja, jotka tuovat kirjallisuuden ulottuvillesi missä tahansa oletkin. Jos kaipaat inspiraatiota henkiseen kasvuun, opiskele Läsnäolon voimaa löytääksesi sisäisen rauhasi. Tarjoamme sinulle suuren suomalaisen kirjakerhon saadaksesi eksklusiivisia etuja ja erikoistarjouksia helposti yhdeltä sivustolta!