Orjattaresi arvostelu & kokemuksia

Viimeksi päivitetty: 19.11.2024

Margaret Atwoodin Orjattaresi (engl. The Handmaid’s Tale) on dystooppisen kirjallisuuden merkkiteos, joka ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1985. Suomeksi teos julkaistiin vuonna 1986 Matti Kannoston kääntämänä. Tämä romaani on herättänyt keskustelua sukupuolten tasa-arvosta, uskonnollisesta fundamentalismista ja yhteiskunnan vapauden rajoituksista jo vuosikymmeniä.

Päätin tarttua Orjattareesi, sillä sen vaikutus populaarikulttuuriin ja feministiseen keskusteluun on ollut kiistaton. Lisäksi kirjan pohjalta on tehty palkittu televisiosarja, mikä lisäsi uteliaisuuttani. Halusin selvittää, mistä tämä kiitetty ja kiistelty tarina oikein kertoo – ja miksi sen sanoma on niin ajankohtainen vielä vuosikymmeniä julkaisunsa jälkeen.

Kirjan tiivistelmä

Margaret Atwoodin Orjattaresi sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa totalitaarinen Gileadin tasavalta on ottanut vallan entisessä Yhdysvalloissa. Tämä äärimmäisen patriarkaalinen yhteiskunta perustuu vanhatestamentillisiin periaatteisiin, joissa naiset on alistettu tarkasti määriteltyihin rooleihin. Hedelmälliset naiset, joita kutsutaan Orjattariksi, ovat käytännössä pelkkiä synnyttäjiä, joita komennetaan siirtämään geeniperimää vaikutusvaltaisille perheille.

Kirjan päähenkilö, Offred (nimi viittaa hänen ”isäntäänsä”), toimii Orjattarena. Hän muistelee elämäänsä ennen Gileadia, jolloin hänellä oli vapaus, perhe ja nimi. Offredin kertomus on vahva ja koskettava kuvaus paitsi sortavasta järjestelmästä, myös ihmisen selviytymiskyvystä ja kaipuusta vapautua kahleista. Teos käsittelee synnytyksen politiikkaa, vallan väärinkäyttöä ja yksilön oikeuksia tavalla, joka resonoi lukijoissa monella tasolla.

Vaikka Orjattaresi on itsenäinen teos, sen maailmaa laajennetaan myöhemmässä jatko-osassa Testamentit (2019). Sarjan seuraaminen ei ole välttämätöntä tämän kirjan ymmärtämiseksi, mutta se tarjoaa lisäsyvyyttä Gileadin yhteiskunnan toiminnan analysoimiseen.

Jatkuu alla
Arvosana: 4.5/5
4.5/5
  • Laaja kirjavalikoima – tuhansia vaihtoehtoja
  • Offline-kuuntelu – ei tarvetta internetyhteydelle
  • Useat käyttäjäprofiilit – valitse esimerkiksi storytel perhe hinta
  • Kirjanmerkit ja muistiinpanot – personoitu lukukokemus
  • Käyttäjäystävällinen mobiilisovellus – helppo käyttää
Arvosana: 4.5/5
4.5/5
  • Laaja äänikirjojen ja e-kirjojen valikoima
  • Offline-kuuntelu ja -luku
  • Käyttäjäystävällinen sovellus
  • Personoidut suositukset lukutottumuksien perusteella
  • Monipuoliset tilausvaihtoehdot
Arvosana: 4.7/5
4.7/5
  • Tiivistetyt kirjat 15 minuutissa
  • Ääni- ja tekstivaihtoehdot
  • Monipuolinen kirjavalikoima
  • Offline-kuuntelumahdollisuus
  • Henkilökohtaiset suositukset
Arvosana: 4.7/5
4.7/5
  • Rajaton kirjojen kuuntelu ja lukeminen.
  • Käyttäjäystävällinen, intuitiivinen sovellus.
  • Laaja kirjavalikoima useilla kielillä.
  • Joustavat tilausvaihtoehdot kaikille käyttäjille.
  • Ilmainen kokeilujakso ilman sitoutumista.
Jatkuu

Mistä pidimme:

Ensivaikutelmani Orjattaresta oli sen vangitseva kerrontatyyli. Atwoodin proosa on runollista ja täynnä symboliikkaa, mutta samalla pelkistettyä ja tarkkaa. Kirja onnistui herättämään tunteita – surua, vihaa ja toivoa – tavalla, joka pysyi mukanani pitkään lukemisen jälkeen. Yksi romaanin vahvuuksista on sen kyky kuljettaa lukijaa dystooppisen tulevaisuuden ja menneisyyden välillä vaivattomasti, luoden näin kontrastin vapauden ja kontrollin välille.

Hahmojen kehitys on yksi teoksen suurimmista vahvuuksista. Offred on moniulotteinen päähenkilö, joka tuntuu aidolta ja samaistuttavalta. Hänen ajatuksensa ja muistonsa tuovat teokseen inhimillistä lämpöä, joka tekee lukukokemuksesta syvän ja koskettavan. Erityisesti pidin hänen sisäisestä taistelustaan: toiveikkuuden ja epätoivon välillä tasapainoilu kuvastaa hyvin ihmisen perimmäistä tarvetta löytää merkitystä elämäänsä, jopa pahimmissa olosuhteissa.

Yksi mieleenpainuvimmista osista oli kuvaukset Orjattarien seremonioista ja heidän kohtaamastaan institutionaalisesta alistamisesta. Ne olivat sekä järkyttäviä että ajatuksia herättäviä. Atwood kuvaa naisten kehojen hallitsemista tavalla, joka ei tunnu lainkaan kaukaa haetulta, vaan muistuttaa huolestuttavasti nykymaailman keskusteluja lisääntymisoikeuksista.

Kritiikki:

Vaikka Orjattaresi on kiistatta voimakas ja ajatuksia herättävä teos, en voi sanoa sen olevan täydellinen. Yksi kirjan suurimmista haasteista on sen rytmi. Paikoitellen tarina tuntuu etenevän hyvin verkkaisesti, mikä voi uuvuttaa lukijan, joka kaipaisi enemmän toimintaa tai juonenkäänteitä. Atwood käyttää paljon aikaa Offredin sisäisen maailman kuvaukseen, ja vaikka tämä tuo hahmoon syvyyttä, se voi saada tarinan tuntumaan välillä raskaalta.

Toinen asia, jota jäin pohtimaan, on tiettyjen hahmojen ohuus. Vaikka Offred on erittäin hyvin kirjoitettu ja moniulotteinen, jotkut sivuhahmot jäävät enemmän symbolisiksi kuin aidoiksi ihmisiksi. Esimerkiksi komentajan vaimo Serena Joy ja komentaja itse edustavat enemmän vallan väärinkäytön ja patriarkaatin arkkityyppejä kuin eläviä, hengittäviä ihmisiä. Tämä saattaa olla tietoinen tyylikeino korostaa järjestelmän epäinhimillisyyttä, mutta osa lukijoista voisi toivoa enemmän tasapainoa.

Lisäksi Gileadin yhteiskunnan synnystä ja vallankaappauksen tapahtumista olisi ollut kiinnostavaa saada enemmän yksityiskohtia. Vaikka tämä saattaa olla seurausta Offredin rajallisesta näkökulmasta, monet kysymykset jäivät ilman vastausta. Miten yhteiskunta romahti niin nopeasti? Miksi niin suuri osa ihmisistä hyväksyi uudet normit? Näihin kysymyksiin paneutuminen olisi voinut syventää kirjan vaikutusta entisestään.

Lukijakokemuksia

Orjattaresi on enemmän kuin pelkkä kirja – se on kokemus, joka jättää lukijaan pysyvän jäljen. Omalta osaltani kirja sai minut reflektoimaan yhteiskuntaamme ja pohtimaan, kuinka helposti oikeuksia voidaan ottaa pois, jos niitä ei aktiivisesti puolusteta. Gileadin kuvaus herätti voimakasta ahdistusta, mutta samalla se vahvisti omaa arvojärjestelmääni: vapaus ja tasa-arvo eivät ole itsestäänselvyyksiä, vaan asioita, joiden puolesta on taisteltava.

Monet lukijat ovat kertoneet kokeneensa samankaltaisia tunteita. Goodreads-arvioissa toistuu usein sana ”järkyttävä”, mutta myös ”valaiseva”. Useat lukijat ovat kokeneet, että kirja ei ole pelkästään tarina, vaan varoitus. Erityisesti naislukijat ovat kertoneet samaistuneensa Offredin pelkoihin ja turhautumiseen, mikä kertoo Atwoodin taitavuudesta luoda hahmo, jonka tunteet tuntuvat aidosti lukijan omilta.

Erään lukijan kokemuksesta jäi mieleeni hänen kommenttinsa: ”Tämä kirja muutti tapani ajatella naisten oikeuksia. En enää koskaan pidä niitä itsestäänselvyytenä.” Tämä heijastaa hyvin teoksen ydinsanomaa – se haastaa lukijan pohtimaan omia etuoikeuksiaan ja yhteiskunnan epäkohtia.

Kirjailijan tyyli ja teemat

Margaret Atwoodin kirjoitustyyli on yksi teoksen mieleenpainuvimmista elementeistä. Hänen tekstinsä on paikoin runollista, mutta samalla se on leikkaavan terävää. Atwood käyttää yksinkertaisia sanoja ja lyhyitä lauseita luodakseen kylmän ja kliinisen tunnelman, joka sopii täydellisesti Gileadin totalitaariseen ympäristöön. Tämä tyylivalinta korostaa yhteiskunnan karuutta ja sen vaikutusta yksilöön.

Teemoiltaan Orjattaresi on rikas ja monikerroksinen. Kirjan keskiössä ovat valta, kontrolli ja naisten oikeudet. Se tutkii, mitä tapahtuu, kun valta keskittyy harvojen käsiin ja yksilön vapaus menetetään. Kirja ei kuitenkaan keskity pelkästään sukupuolten tasa-arvoon, vaan se käsittelee myös muita kysymyksiä, kuten uskonnollisen fundamentalismin vaaroja ja kollektiivisen hiljaisuuden seurauksia.

Yksi Atwoodin suurimmista ansioista on se, että hän ei moralisoi. Hän esittää Gileadin järjestelmän ja sen kauheudet ilman tarpeettomia selityksiä, antaen lukijalle vapauden tehdä omat johtopäätöksensä. Tämä tekee kirjasta erityisen voimakkaan, sillä se haastaa lukijan kohtaamaan oman maailmansa epäkohtia ja kysymään: ”Entä jos tämä tapahtuisi meille?”

Meidän mielipide

Margaret Atwoodin Orjattaresi on teos, joka haastaa ja provosoi, mutta myös inspiroi ja liikuttaa. Sen vahvuus piilee sen kyvyssä heijastaa todellisia pelkoja ja ongelmia dystooppisen fiktion kehyksessä. Atwood onnistuu yhdistämään historian, nykyajan ja tulevaisuuden siten, että tarina tuntuu sekä pelottavan realistiselta että yleismaailmalliselta. Tämä tekee kirjasta teoksen, joka puhuttelee kaikenikäisiä ja eri elämänvaiheissa olevia lukijoita.

Suosittelisimme tätä kirjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista teemoista, feministisestä kirjallisuudesta tai dystooppisesta fiktiosta. Se on erityisen sopiva lukijoille, jotka arvostavat syvällistä pohdintaa vallasta, vapaudesta ja yksilön oikeuksista. Vaikka kirja onkin raskas ja paikoin synkkä, se tarjoaa myös hetkiä, jotka muistuttavat ihmisen selviytymiskyvystä ja toivon voimasta.

Kirja ei kuitenkaan ole kevyt luettava. Sen teemat ja kuvaukset voivat olla emotionaalisesti raskaita, joten suosittelemme sitä erityisesti lukijoille, jotka ovat valmiita syventymään vaikeisiin ja monimutkaisiin kysymyksiin. Atwoodin kirjoitustyyli voi myös vaatia totuttelua, mutta palkitsee kärsivällisen lukijan runollisuudellaan ja tarkkanäköisyydellään.

Vaikka Orjattaresi on fiktiivinen teos, sen sanoma ulottuu kirjallisuuden ulkopuolelle. Se on muistutus siitä, kuinka haavoittuvia oikeudet ja vapaudet voivat olla. Se haastaa meitä kysymään, kuinka voimme suojella niitä tulevaisuudessa. Margaret Atwoodin teos ei ainoastaan kuvasta dystooppista painajaista, vaan myös muistuttaa meitä valppauden tärkeydestä nykyhetkessä.

Tämä kirja on tärkeä lukukokemus, ei vain kaunokirjallisuuden ystäville, vaan kaikille, jotka haluavat ymmärtää paremmin yhteiskuntamme dynamiikkaa ja sen haavoittuvuuksia. Suosittelemme lämpimästi tutustumaan tähän mestariteokseen, joka on syystäkin noussut yhdeksi modernin kirjallisuuden kulmakivistä.

Orjattaresi

Arvosana: 4.4/5
4.4/5

Lisää kirjasuosituksia

Piditko tästä? Jaa ystävälle!

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa Linkedinissä
Jaa Whatsapissa

Tutustu uusimpiin kirjasuosituksiimme, jotka vievät sinut klassikkokirjojen ja modernien mestariteosten syvyyksiin. Etsitkö kirjavinkkejä, jotka rikastuttavat lukuhetkiäsi? Shinybook.fi tarjoaa kattavat parhaat kirjat-listaukset ja asiantuntevat suositukset kaikenlaisille kirjojen ystäville. Tutki laajaa valikoimaamme e-kirjoja, jotka tuovat kirjallisuuden ulottuvillesi missä tahansa oletkin. Jos kaipaat inspiraatiota henkiseen kasvuun, opiskele Läsnäolon voimaa löytääksesi sisäisen rauhasi. Tarjoamme sinulle suuren suomalaisen kirjakerhon saadaksesi eksklusiivisia etuja ja erikoistarjouksia helposti yhdeltä sivustolta!